Szukaj
Menu Menu
Koszyk
0
Koszyk
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Jaki grill ogrodowy wybrać? Grill elektryczny, gazowy czy węglowy.

Kiedy wybieramy nasz grill ogrodowy musimy zwrócić uwagę na kilka kryteriów, które pomogą nam wybrać odpowiedni grill

Grille gazowe, czyli najdroższa opcja

Ze wszystkich typów te, które działają na gaz są stosunkowo najdroższe, ale też najbardziej wygodne, jeżeli chodzi o pieczenie naszych dań. Grill gazowy jest łatwy w użyciu i szybko się nagrzewa. Temperaturę panującą na nim można łatwo kontrolować. Posiada on niezależny palnik, dzięki czemu można gotować na nim kilka potraw w różnych temperaturach. Po prostu na nim możemy gotować pełnoprawny obiad, z wieloma potrawami i dodatkami. Na grillu gazowym możemy osiągnąć żądaną temperaturę o wiele szybciej niż na rożnie elektrycznym i węglowym. Nie musimy też czekać na jego rozgrzanie, ponieważ jest on gotowy do przyrządzania dań w momencie zapalenia danego palnika. Przenośny grill gazowy to dobra opcja dla ludzi, którzy chcą przemieszczać się grillem małym w dowolne miejsce nawet w czasie gotowania.

Grill węglowy, czyli największy klasyczny model

Grill węglowy należy do prawdziwych klasyków, ponieważ pieczenie na nim dań pozwala uzyskać charakterystyczny zapach. Na tym typie rusztów potrawy przygotowuje się wolniej  i smaku ich nie można pomylić z niczym innym, ponieważ mają dymiący aromat i jest on nie do uzyskania w innych typach. Wyróżniamy tak naprawdę ich kilka rodzajów: węglowych, czyli grille z wędzarnią, czy grill z pokrywą. Kolejnym rodzajem są grille węglowe z popielnikiem, które ułatwiają czyszczenie go. Rożny węglowe mogą być wyposażone w otwór wentylacyjny lub termometr, który pozwoli lepiej kontrolować temperaturę, w której przygotowywane są dania.  Często są używane podczas mniejszych spotkań towarzyskich jako grille kempingowe. Kiedy chcemy je rozpalić potrzebujemy więcej czasu, aby uzyskać odpowiednią temperaturę do pieczenia potraw. Ten typ wymaga regularnego czyszczenia tak naprawdę po każdym użyciu. Podobnie jak grille gazowe powinny być używane na zewnątrz, ale nie przy silnych podmuchach wiatru, ale są dobrym przykładem przedstawicieli grilla dużego ogrodowego.

Grill elektryczny, czyli mobilny grill, który można uruchomić w wielu małych miejscach

Grille elektryczne to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą go używać przez cały rok niezależnie od pory roku, bo w przeciwieństwie do dwóch poprzednich typów można go używać wewnątrz. Grill mały będzie idealny na biwakowanie, ponieważ łatwo go przenieść i nie jest tak ciężki. Grille elektryczne mogą też pełnić funkcję grilla stołowego, bo do gotowania dań wystarczy nam gniazdo z prądem. Ten typ urządzenia to idealne rozwiązanie dla osób, którym zależy na czasie, bo potrawy na nim przygotowują się bardzo szybko. Powierzchnia grillowania posiada najczęściej nieprzywierającą powierzchnię, dlatego jego utrzymanie w czystości nie będzie problemem. Cała jego powierzchnia nagrzewa się równomiernie, dlatego nie ma problemu, że coś się przypiecze. Ten rodzaj nie sprawdzi się przy dużych imprezach, ponieważ jest mała powierzchnia na gotowanie.

Jak dbać i konserwować grill?

Najłatwiejszy do utrzymania w czystości jest grill elektryczny, ponieważ w czasie pieczenia nie wytwarza się zbyt dużo zbędnej spalenizny. Należy go przecierać co jakiś czas, aby nie piec na zabrudzonej powierzchni. Jeżeli zależy komuś na mniejszej pracy przy grillu to można zainwestować w grill gazowy podczas, kiedy grill ogrodowy będzie na wyprzedaży. Przy każdym typie grilla należy pamiętać o jego dokładnym umyciu oraz osuszeniu. Dobrą opcją jest kupienie pokrowca, który uchroni go przed kurzem, brudem, kiedy stoi na zewnątrz. Istnieją specjalistyczne środki do konserwacji grilli, które odpowiedni o nie zadbają i sprawią, że będzie on nam służył latami. O duży grill ogrodowy na kółkach trzeba dbać nie tylko o palenisko, ale też kółka, ponieważ chcemy, żeby dany grill służył nam latami.

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl